Over altijd je maatje


Yuus, gedragstherapeut voor honden

Mijn naam is Yuus – voluit Yucel [ju:dʒel] Baldemir – en sinds ik jaren geleden voor het eerst in het bezit was van een hond werd ik dagelijks geconfronteerd met leuke, grappige en gemoedelijke momenten, maar helaas ook met de angsten van mensen in mijn omgeving. Ik merkte dat dit gedrag van negatieve invloed was op mijn hond en op mij. In plaats van lekker wandelen en genieten van het moment werd het het uitlaten vaak een gefrustreerd uurtje.


Steeds ver vooruit kijken welke mensen – met of zonder hond – er ons tegemoet kwamen, inschatten hoe hun houding was. Discussies over 'gevaarlijke honden' en mensen die van afstand al riepen of ik mijn hond niet bij me kon houden. Het plezier ging er snel van af, ik verloor mijn ontspannen gevoel en mijn hond ging zich naar de verwachtingen van de mensen – en van mij – gedragen.

Dit kon zo niet doorgaan, we zaten in een neerwaartse spiraal. Na heel wat uurtjes op het net gesurft te hebben belandde ik keer op keer bij de adviezen van Cesar Millan. De filmpjes van Cesar Millan confronteerden mij ook met mijn eigen inconsistente gedrag tegenover mijn maatje, ik werd met de neus op de feiten gedrukt. Een goede vriend, Jim, zag hoe ik worstelde met het feit dat ik niet goed met mijn hond communiceerde, dat het niet liep hoe ik wilde. Hij heeft mij toen een boek gegeven voor mijn verjaardag, mijn eerste boek van Cesar Millan. Het boek bevestigde mij opnieuw dat de oorzaak van de problemen in het gedrag van mijn hond bij mij lag, en zeker niet bij hem.


Nadat ik de boeken aandachtig bestudeerd had begon ik de methode in de praktijk op mijn maatje toe te passen en ik merkte al snel hoe goed het werkte. Hij werd 'zachter', mensen werden minder bang van hem, waardoor hij weer nog lekkerder in z'n vel kwam te zitten. Toch waren er ook nog mensen die bang waren, voornamelijk hondenbezitters. Ik ging met de mensen die ik tegenkwam het gesprek aan, ik bracht over wat ik uit Cesar zijn boeken had geleerd. Bij de mensen die mijn adviezen aannamen veranderde het uitlaatproces, het werd gemoedelijker. En zo heb ik langzaam de ervaring opgebouwd die ik vandaag heb, en ben ik sinds de zomer van 2016 'officieel' werkzaam als hondentherapeut, hondenfluisteraar, coach, of hoe je het wilt noemen.Bassie, de stabiele hond


Bassie is mijn hond nu, en mijn maatje. En sinds ik voor mezelf ben begonnen nu ook mijn collega, hij gaat bijna altijd mee als ik ga coachen.

Soms neem ik ook nog een tweede hond mee die ik op dat moment al een tijdje train. Honden zijn roedeldieren en leren veel van elkaar. Ik kan met Bassie ook eenvoudig voordoen wat ik in een bepaalde situatie bedoel, zijn verschillende reacties laten zien op verschillende omstandigheden. Bovendien hebben de problemen van de honden van mijn klanten vaak te maken met andere honden en door Bassie mee te nemen kunnen we situaties uitproberen en naspelen. Ik zal ook vaak in een zekere fase van de coaching de honden samen 'op pad' sturen, door de riemen aan elkaar te koppelen en ze een stuk te laten lopen, zonder dat een mens de touwtjes in handen heeft. Dit kan heel verhelderend werken.

Bassie loopt zelf vaak aan de riem omdat het nu eenmaal verplicht is, niet omdat hij dat nodig heeft. Soms laat ik hem uit aan een wollen brei-draadje, dat geeft veel leuke reacties.


parallax background
 

Vul nu het intake formulier in en word weer echte maatjes


Intake formulier